Hvad er halveringstid?

Halveringstid er en farmakologisk term, der refererer til den tid, det tager for mængden af et lægemiddel i kroppen at falde til det halve. Det er et vigtigt begreb inden for farmakokinetik, som er studiet af, hvordan kroppen behandler og omsætter lægemidler.

Halveringstid (T½)

Når du tager en medicin, absorberes den normalt i blodbanen, og kroppen begynder at nedbryde og eliminere den. Halveringstiden angiver den tid, det tager for lægemidlets koncentration i blodet at falde til 50% af den oprindelige koncentration. For eksempel, hvis en medicin har en halveringstid på 6 timer, vil mængden af lægemidlet i kroppen blive halveret efter 6 timer, og efter yderligere 6 timer vil det falde til 25% af den oprindelige koncentration, og så videre.

For LDN betyder det at medicinen er ude af kroppen efter ca. et døgn (ikke efter fire timer som LDN Foreningen påstår).

Hvorfor er halveringstid vigtigt at kende?

Halveringstiden er vigtig, fordi den kan hjælpe læger med at bestemme doseringsfrekvensen for et lægemiddel. Lægemidler med længere halveringstid vil typisk kræve mindre hyppige doser, mens lægemidler med kortere halveringstider kan kræve hyppigere dosering for at opretholde en terapeutisk koncentration i blodet. Det kan også påvirke, hvor længe en medicin forbliver i kroppen, og hvor længe dens virkning varer.

I forhold til LDN er det vigtigt, da det er den afledte effekt af selve virkningen af præparatet vi benytter. Se mere om dette her: Hvordan virker LDN?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

LDNy
Scroll to Top